Brandurile relevante din domeniul construcțiilor se implică în proiecte variate, dar au o atracție specială pentru lucrările de mare anvergură, provocatoare, importante pentru comunități sau pentru societatea întreagă. În acest context, putem menționa restaurările monumentelor istorice, a acestor edificii care au traversat secolele și încă ne fascinează, dar au nevoie de cele mai bune materiale și tehnici de execuție. Acolo unde este posibil, sunt folosite materiale similare celor originale, dar uneori acestea nu sunt suficiente pentru a le prelungi durata de viață și a le face funcționale. În consecință, se optează pentru soluții moderne, de preferat cele mai performante de pe piață. Este cazul restaurării Bastionului Theresia din Timișoara, care a beneficiat de un sistem de hidroizolație și acoperiș verde Bauder.
Această structură cu o istorie de aproape 300 de ani, aflată nu departe de centrul Timișoarei, reprezintă o porțiune din cetatea construită de Imperiul Habsburgic în secolul al XVIII-lea în scopul apărării de atacurile Imperiului Otoman. După ce feldmareșalul Eugeniu de Savoia a cucerit în 1716 vechile fortificații ale Timișoarei de la otomani, noua conducere habsburgică a asanat zona și a construit aici noi bastioane care compuneau o cetate impozantă, conform celor mai avansate concepții ale vremii referitoare la arhitectura militară. Bastionul de care vorbim a fost ridicat în perioada 1732 – 1734, iar în 1744 a primit numele arhiducesei Maria Terezia a Austriei. Este singurul bastion timișorean rămas, restul fiind demolate în cadrul defortificării din secolul al XIX-lea și de la începutul secolului al XX-lea. În timp, a avut nu doar rol defensiv, ci a găzduit și sediul Episcopiei Romano-Catolice, ateliere și depozite, școli de ucenici, internate școlare, unități muzeale ș.a.m.d. Astăzi este un reper istoric al Timișoarei, servind ca zonă de agrement, cu facilități comerciale și de natură artistică.
Timpul a lăsat urme asupra edificiului, dar acesta a prins o nouă viață în urma investițiilor majore din perioada 2008 – 2010, când a fost reabilitat complet (la momentul respectiv era cel mai mare șantier de restaurare din sud-estul Europei). Existase o reabilitare și în anii 1968 – 1969, cu scopul principal de a consolida construcția și a face loc unui pasaj auto; o parte din betoanele și mortarele utilizate atunci au fost înlăturate, iar materiele moderne adăugate au fost cât mai bine ascunse sub finisaje, pardoseli sau sub noile amenajări.
Clădirea etajată care a fost ridicată în timp deasupra bastionului din partea vestică (corpul B) a fost reabilitată și mansardată. Lucrarea cea mai importantă a fost însă protejarea celorlalte corpuri ale bastionului, care includ diverse spații utilizate ca spații comerciale, ori locații pentru manifestări artistice. Integrate în zidăriile fortificațiilor, aceste spații au suferit în timp din cauza umezelii și era necesară o soluție care să oprească infiltrațiile din precipitații, să gestioneze corect și eficient umiditatea de la toate nivelurile. Pentru a rezolva această problemă, a fost ales un sistem complet de hidroizolație și acoperiș verde de la Bauder:
- Strat de hidroizolație cu membrană sintetică Bauder Thermoplan T15: este o membrană flexibilă din poliolefină (FPO), armată cu fibre de poliester, care se poate aplica atât mecanic, cât și lipită. Rezistentă la UV, poate fi utilizată și la sisteme de acoperiș verde (este rezistentă la străpungerea rădăcinilor, conform normelor în domeniu).
- Strat de protecție pentru hidroizolație cu BauderGREEN FSM 1100 – un strat obținut din fibre de poliester și polipropilenă consolidate mecanic și termic, cu rolul de a proteja mecanic hidroizolația.
- Strat de retenție și drenaj BauderGREEN DSE20 – element de dren și reținere a apei rezistent la compresiune, pentru acoperișuri cu vegetație și suprafețe circulabile; realizat din HDPE, aceste dren are înălțimea de 20 mm și poate reține peste 7l de apă pe metru pătrat, spre beneficiul plantelor sistemului de acoperiș verde.
- Strat de filtrare BauderGREEN FV300, obținut din polipropilenă și poliester, care poate fi folosit pentru orice tip de acoperiș verde, cu vegetație extensivă sau intensivă. Deasupra se așează stratul propriu-zis de sol cu vegetație.
Bauder face acoperișuri sigure
Cu peste 160 de ani de experiență în domeniu, brandul Bauder garantează calitatea, eficiența și siguranța acoperișurilor, oferind clădirilor performanțe ridicate de izolare și protecție. Dintr-o singură sursă, pot fi obținute materialele pentru hidroizolații, termoizolații, acoperișuri verzi și energie solară, pentru utilizări rezidențiale, industriale și orice alt tip de construcție. Fie că este vorba despre o clădire nouă, cu caracteristici de casă pasivă sau chiar activă, fie că este vorba despre o renovare sau modernizare, la Bauder puteți identifica o soluție pentru ca aceasta să fie protejată de umiditate sau de pierderile necontrolate de căldură.
Varietatea mare de sisteme pentru acoperișurile terasă permite abordarea unor lucrări personalizate, pentru fiecare situație de șantier. Fiind cel mai mare producător european de membrane bituminoase, membrane sintetice, soluții lichide și temoizolații poliuretanice, proiectanții, aplicatorii și constructorii pot accesa soluții de sistem sofisticate, inclusiv pentru lucrări ample, dar cu bugete adaptate. Prin reprezentanții Bauder în România puteți obține aceste soluții de excepție, verificate în numeroase proiecte care au vizat eficientizarea energetică a construcțiilor.
Gamele BauderECO și BauderKARAT Air+, lansate recent, confirmă interesul major al acestui producător pentru sustenabilitate, care se traduce prin materiale performante, ecologice, dar și o locuire sănătoasă. Panourile termoizolante BauderECO sunt lipsite de substanțe volatile sau particule care se desprind, menținându-și calitățile termoizolante și fonoizolante de excepție. Membrana bituminoasă BauderKARAT Air+ dispune de o acoperire specială de substanțe active pentru neutralizarea poluanților prin procesul de fotocataliză, contribuind la reducerea oxizilor de azot din atmosfera urbană și nu numai.