Deoarece acoperișul este un element de construcție foarte solicitat (precipitații, vânt, soare, temperaturi extreme, zăpadă), preocupările noastre nu trebuie să se oprească la construcția structurii și montarea învelitorii. Dacă vrem ca acoperișul să nu devină sau să fie sursă de probleme, ba chiar să fie valorificat eficient, nu vom îngriji la fel de mult și de izolarea lui termică, respectiv fonică. Podul și mansarda pot deveni spații extrem de utile, fie pentru depozitare, fie pentru locuire efectivă. Dintre toate materialele termoizolante existente pe piață, vata minerală are o serie de proprietăți unice incontestabile, determinându-ne să o privim ca primă opțiune pentru termoizolare acoperișului și amenajarea mansardei.
Un material cu proprietăți excelente
Podul aflat sub un acoperiș înclinat trebuie neapărat izolat termic, deoarece la acest nivel se înregistrează transferuri de căldură importantă – peste 30% din pierderi se petrec aici. Mai trebuie spus că aerul cald are tendința de a urcă, ceea ce face ca podul sau mansarda să fie o zonă mai caldă, deci și mai vulnerabilă la transferul termic cu exteriorul construcției. Probleme pot apărea nu doar iarna, ci și vara, când învelitoarea ajunge la temperaturi ridicate, devenind practic un radiator pentru spațiile de desubt. La nivelul acoperișului pot există multe zone vulabile, prin care se pierde căldură: punți termice, spații de ventilație, luminatoare. Prin urmare, termoizolare trebuie să realizeze cu mare responsabilitate și atenție la orice detaliu.
Iată de ce trebuie găsită o performantă de eficientizare energetică, că vorbim de o casă nouă, ori de o existentă. În primul caz, termoizolația trebuie prevăzută prin proiect, iar în al doilea caz trebuie stabilit dacă este necesară o autorizație de construire, dacă se intervine asupra structurilor de rezistență a clădirilor prin modificările aduse, dacă se adaugă materiale grele, ori este vorba despre o casă monument istoric. Atunci când se face o mansardă, autorizația de construire este obligatorie, acesta fiind rezultatul faptului că vom adăuga diverse plasări, pereți de compartimentare, pardoseli etc.
În cazul în care vate minerale de sticlă, avem avantajul că este un material extrem de ușor , care nu încarcă structura clădirii, iar montajul se face în mare măsură elementele de construcție existente – în speță șarpanta. Astfel, costurile pentru realizarea structurii unei mansarde scad cu 20 – 30%, comparativ cu alte produse termoizolante. În plus, fiind elastică și comprimabilă, vata de sticlă este ușor de utilizat chiar și în spații neregulate, spre deosebire de alte materiale rigide.
Nu trebuie să neglijăm nici comportamentul la foc , știu că o mare parte din incendii pornesc și se extind la nivelul acoperișului. Din această perspectivă, vata minerală de sticlă este exemplară – clasa de combustibilitate A1 în care este încadrat orice produs de la URSA nu oferă mai multă siguranță: nu permite propagarea focului, nu formează picături, nu întreține arderea și nu se emană fum toxic.
Fonoizolarea este un alt parametru de evaluare a calității unui material termoizolant, cu efecte importante asupra confortului locuirii. Vata minerală are această proprietate incontestabilă: absoarbe sunete nedorite din exteriorul clădirii, dar și zgomote de impact, precum cele ale ploii și grindinei.
Calitatea aerului interior este, de asemenea, un element important de care trebuie să ținem cont când alegem materialul termoizolant. În primul rând, este vorba despre umiditatea relativă a aerului și problemele de sănătate pot apărea pornind de la aceasta, fie că vorbim de un aer uscat, fie de unul foarte umed. În plus, aerul umed poate condensa pe suprafețele reci, la nivelul finisajelor pereților, dar și în interiorul termosistemului, cauzând dezvoltarea de microorganisme (mucegai, bacterii, ciuperci etc.); toate acestea pot fi evitate vată minerală de sticlă recunoscută pentru permeabilitatea la vapori. Calitatea aerului interior este dată și de tipul lianților folosiți la fabricarea saltelelor de vată minerală de sticlă. URSA a dezvoltat două tehnologii de fabricare mai ecologică, cu impact minim asupra sănătății utilizatorilor. Tehnologia Lignin presupune lianți pe bază de lignină, o clasă de polimeri naturali, prezenți în toate plantele, iar URSA BIOnic este o gamă de produse care nu conțin substanțe distructive pentru stratul de ozon sau care potențează efectul de seră asupra atmosferei.
Nu orice pod poate fi transformat într-o mansardă. Se iau în calcul, în principal, înălțimea minimă liberă, suprafața zonei în care se poate circula și locui confortabil, un acces sigur și comod, rezistența clădirii. Mansardarea unui pod la o casă existentă este și o bună ocazie pentru a face reparații sau optimizări ale structurilor acoperișului, respectiv pentru a executa o ignifugare cât mai riguroasă a elementului principal cu potențial combustibil. Bineînțeles, acel acoperiș trebuie să fie ireproșabil, fără infiltrații și, preferabil, cu o folie anticondens plasată sub învelitoare.
Protecție completă
Pentru poduri nelocuite și mansardări, avem de la URSA sau multitudine de soluții, pentru diverse bugete și specificități ale proiectului. Variantele SF 32, SF 34 și SF 38 pot fi folosite atât la poduri , pentru izolare termică planșeului și sub aștereală, cât și la mansardă, tavane, case de lemn și alte construcții care au structură de lemn. Aplicată în două straturi care să însumeze o grosime de 30 cm (unul între căpriori, iar celălalt la fața căpriorilor), vata minerală de sticlă de la URSA asigură izolarea termică și fonică unei locuințe confortabile, eficiente energetic. Tot de la URSA Glasswool avem și salteaua din vata minerală de sticlă, caserată cu folie de aluminiu PLUS Ab ǀ DF 42/Ab . Aceasta se poate folosi atât pentru suprafețe orizontale (tavane suspendate, planșee de pod), cât și la acoperișuri înclinate sau mansarde, cu fixare suplimentară. Cașerajul de aluminiu, poziționat spre spațiul încălzit, are rol de barieră de vapori, deci îmbinările trebuie etanșeizate cu bandă de aluminiu.
Pereții de compartimentare dintr-o mansardă trebuie să izolați termic pentru a evita transferul de căldură dintr-o incintă în alta, dar foarte importantă este și izolare fonică, prin care se asigură liniștea și intimitatea utilizatorilor, folosește structura ușoare de gips-carton pe structură de lemn sau din profile metalice. Camerele, băile și celelalte spații sunt astfel delimitate optic și acustic, fără a îngreuna semnificativ structura construcției. Ca repere din oferta URSA Glasswool remarcăm sal de vată minerală de sticlă TWF FONO, TWP 1 și TWF FONO GEMINI , trei variante care, datorită incombustibilității lor, contribuie și la crearea unor spa mai sigure la incendiu, dacă chiar mansarda are o structură de lemn. Tot pentru compartimentare pot fi folosite și plăcile hidrofobizate de vată minerală URSA TERRA 78 Ph , potrivite atât structurale ușoare de compartimentare, cât și pereților exteriori ai clădirii.
Caracteristica de bază a acoperișului rămâne protecție de intemperii, iar aceasta nu se poate obține fără o etanșeizare perfectă, fără a pierde din vedere eliminarea umezelii din structura șarpantei, fapt ce ar duce la degradarea în timp a întregului ansamblu. Iată de ce este necesară folia permeabilă la vapori, dar impermeabilă la apă, URSA SECO 0,02, utilizată ca folie de difuzie pentru acoperișuri înclinate și structura prefabricate din lemn.
Caracteristici:
- Permeabilitate la vapori – coeficient Sd ≈ 0,02 m
- Rezistență crescută la rupere și perforare, datorită materialului pe bază de polipropilenă țesută în 3 straturi (PP)
- Rezistență la vânt, datorită montajului auto-adeziv pe ambele fete ale foliei
- Marcaje pentru suprapunere ce ajută la montajul corect pentru obținerea unei protecții optime
- Fără reacții nedorite la contactul cu alte materiale
Un sfat pe care îl dau specialiști în construcții este ca, atunci când beneficiarul vrea doar să protejeze podul, el să folosească materiale termoizolante și hidroizolante ca și cum ar urma și mansardarea – dacă acest lucru este posibil. Astfel, la mansardarea efectivă nu vor trebui financiare înlocuite materialele de termoizolare, iar efortul va fi mai mic.
URSA România SRL
021 269 0663
assistance.romania@ursa.com