Participarea la târguri și expoziții au reprezentat și reprezintă în continuare pentru noi o modalitate excelentă de a comunica cu producătorii și furnizorii de materiale, cu constructorii și montatorii, cu cititorii revistei noastre, inclusiv beneficiarii lucrărilor de profil. Unul dintre aspectele care ne-au preocupat în acest context a fost, printre altele, implementarea standardului nZEB, intrat în vigoare la noi, treptat, în anii 2022 și 2023, în principiu conform normativului MC 001 – 2022.
Prezența la câteva evenimente majore din domeniu, desfășurate anul acesta, ne-a confirmat că ne aflăm în plin proces de transformare a pieței materialelor de construcții. Indiferent de diversitatea de opinii referitoare la schimbările climatice, la cauzele acestora și consecințele lor, producătorii țin cont de câteva aspecte principale:
- Construcțiile trebuie să fie mai eficiente energetic (ținta fiind conceptul de casă pasivă și chiar activă).
- Materialele să aibă un impact cât mai mic asupra mediului și sănătății oamenilor.
- Produsele lor să fie obținute ținând cont de economisirea resurselor și utilizarea de materii prime locale.
- Reciclarea să fie un element important atât în etapa de fabricare, cât și după încheierea ciclului de viață a produsului.
Preocuparea pentru sustenabilitate și durabilitate a fost evidentă atât la #TotulPentru Casa Ta2024 (14 – 17 martie), cât și la nZEB Expo București (14 – 16 iunie), ambele desfășurate în cadrul Complexului Expozițional Romexpo. Primul dintre ele, care a primit peste 10.000 de vizitatori, a cuprins mai multe evenimente în paralel: Construct Ambient Expo, Mobila Expo, Romtherm, Expo Flowers & Garden. O temă principală a manifestării a fost revoluția verde care se desfășoară în acești ani. Cel de-al doilea eveniment, care a înregistrat de asemenea o prezență consistentă, a reușit să concentreze un număr important de furnizori de soluții care să răspundă nevoilor pieței construcțiilor de materiale conforme noilor standarde.
Evenimente de acest gen sunt totdeauna ocazii speciale pentru a vedea noutățile producătorilor. Noutățile pot fi evaluate din mai multe perspective: inovații tehnice, materiale revoluționare sau mai performante, produse adaptate unor reglementări apărute recent, promoții etc. Anul acesta, miza a fost standardul nZEB, prin care o clădire trebuie să aibă o performanță energetică foarte ridicată, consumul de energie este zero sau foarte scăzut și este acoperit, în proporție de minimum 30%, de surse regenerabile. Această energie regenerabilă este produsă fie la fața locului, fie la o distanță de minimum 30 km de locația imobilului.
Trecerea la standardele nZEB a însemnat pentru România o schimbare de paradigmă și a fost o provocare pentru toți cei implicați într-un proiect, începând cu arhitecții, care au fost condiționați să conceapă case cu o nouă viziune asupra eficienței energetice. Constructorii și diriginții de șantier, pentru a respecta proiectele, a trebuit să fie mai atenți la ceea ce le oferea piața, iar alegerile nu sunt totdeauna simple, pentru că aici mai are un cuvânt de spus și beneficiarul, care trebuie să susțină o investiție mai scumpă și mai complexă.
Terminologia nZEB pare clară la nivel european, dar trebuie să știm că ea diferă de la o zonă a globului la alta, chiar de la o țară la alta. În Europa ne-am obișnuit cu acronimul nZEB în forma sa ”nearly Zero Energy Building” (clădire cu consum de energie aproape zero), pe când americanii preferă termenul de ”net Zero Energy Building” (clădire cu consum de energie net zero), ceea ce înseamnă exigențe mai ridicate. Scopul este în fond același: energia consumată pentru climatizarea clădirilor și celelalte utilități să fie obținută nu din combustibili fosili (responsabili de circa 40 % din energie), ci din resurse regenerabile: pompe de căldură, panouri fotovoltaice, eoliene, biomasă etc.
Iată principalele zone ale unei construcții unde s-au produs schimbări importante din perspectiva materialelor și tehnologiilor integrate în construcții:
- Zidării care să reducă tot mai mult pierderile de căldură: blocuri ceramice cu goluri, BCA, materiale compozite și alte produse similare, unele inovatoare; întrucât acestea nu mai au o rezistență mecanică la fel de mare, sunt folosite doar pentru zidării nestructurale; nu sunt de neglijat nici casele din lemn, acest material având o amprentă de carbon redusă (lemnul înseamnă de fapt carbon înmagazinat). Au apărut și la noi așa-numitele ”imprimante 3D” cu beton (eficiență în procesul de construire), care au însă nevoie de mai multă izolare termică.
- Materiale termoizolante tot mai performante, care să anvelopeze întreaga clădire, de la fundație la acoperiș; în prezent, cele mai importante sunt vata de sticlă și cea minerală, respectiv spuma poliuretanică și cea din poliizocianurat; de asemenea, izolația termică este tot mai folosită pentru compartimentări interioare, fapt care aduce în plus și o protecție fonică superioară. O atenție particulară se acordă planșeelor peste ultimul nivel, planșeelor peste subsoluri neîncălzite sau peste sol, precum și altor elemente de construcție care pot deveni punți termice.
- Tehnologii HVAC (Heating, Ventilation and Air Conditioning) mai performante: pompe de căldură, panouri solare pentru apă caldă, încălzire în pardoseală, centrale termice și sisteme de climatizare cu recuperare de căldură; conceptul de casă inteligentă a evoluat enorm, beneficiind de inovațiile erei digitale – astfel, clădirile devin mai economice, mai sigure și mai apropiate de nevoile reale ale utilizatorilor.
- Ferestre și luminatoare cu grad ridicat de izolare termică, încercându-se în același timp creșterea suprafeței vitrate pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală.
- Acoperișuri eficiente energetic, fără a omite aspecte precum o ventilare corectă și protecția completă la intemperii, în contextul fenomenelor meteorologice extreme.
- Sisteme fotovoltaice amplasate la nivelul acoperișului, pentru a economisi astfel suprafața construită a terenului; în ultima vreme, tot mai mulți producători au conceput celule fotovoltaice integrate chiar în învelitoare, ori în țiglele învelitorii.