Avantajele produselor URSA provin, pe de o parte, din proprietățile generale ale materialului (vata minerala de sticlă), iar pe de alta din caracteristicile superioare ale fiecărui sortiment furnizat de acest producator. Mulți aleg să izoleze termic și fonic cu vată de sticlă, dar este la fel de important ca aceștia să opteze pentru produse de calitate, fabricate în conformitate cu cele mai exigente standarde referitoare la confortul locuinței, eficiența energetică, sănătatea asigurată spațiului de locuit și protejarea mediului.
Beneficiarul are de ales, de regulă, între mai multe variante ale aceluiași tip de material. El se poate sfătui cu arhitectul, constructorul, dirigintele de șantier, cât și cu ceilalți membri ai echipei care sunt responsabili de realizarea construcției. Autoritațile au și ele, desigur, un rol important, mai ales în contextul obligativității de a respecta standardul nZEB, care ne garantează o clădire
sustenabila și eficientă. Sistemele de termoizolare sunt, alături de sursele de energie, cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont. Din varietatea de produse existente pe piața românească, avem de fapt un număr limitat de opțiuni, deoarece sunt puține acele produse termoizolante care să facă față exigențelor menționate. Am spus ”produse”, nu ”materiale”, pentru că un produs are anumite caracteristici prin care materialul devine mai eficient, mai adaptat nevoilor noastre, mai ușor de pus în operă. Iata, așadar, de ce este în avantajul
nostru să alegem un produs din vată minerală de sticlă de la URSA:
- Proprietăți termoizolante excelente
Produsele URSA sunt printre cele mai performante din perspectiva capacității de termoizolare, conductivitatea termică ajungând până la 0,032 W/mK. Beneficiarul trebuie să evalueze materialele termoizolante și în funcție de acest parametru, care arată capacitatea unui material de a transmite căldura. Cu cât valoarea este mai mică, cu atât produsul respectiv pierde mai puțină căldură și izolează mai bine. Atunci când sunt respectate prevederile proiectului, casa termoizolată cu produse URSA devine o casă pasivă, așa cum își doresc toți cei ce vor să aibă cheltuieli de întreținere minime. De asemenea, este foarte important ca termoizolarea să fie realizată la toate elementele de construcție prin care se realizează transfer de căldură, inclusiva a acelor elemente aflate în vecinătatea spațiilor neîncălzite, astfel încât clădirea să fie cât mai eficientă energetic.
- Fonoizolare superioară
Este știut faptul că vata de sticlă reprezintă unul dintre cele mai bune materiale de izolare fonică, prin absorbția undelor sonore nedorite. Fie că este vorba de zgomotele exterioare clădirii, ori de cele care pot proveni din încăperi alăturate (prin pereți de compartimentare sau planșee), URSA poate veni cu soluții adaptate – inclusiv pentru săli de cinema sau de spectacole, tavane fonoabsorbante care să mascheze instalațiile de climatizare ș.a.m.d. Izolarea peste planșeu, sub
pardoseală, este de asemenea una dintre opțiuni pentru fonoizolarea între etajele unei clădiri multietajate.
- Permeabilitate la vapori
Vata minerală de sticlă are o permeabilitate ridicată la vapori. Aceasta înseamnă că permite trecerea vaporilor de apă, ceea ce ajută la prevenirea acumulării de umiditate în structurile pe care le izolează. Este important sa se utilizeze o barieră de vapori pentru a proteja vata de sticlă de condens și umezeală, menținând astfel proprietățile sale termoizolante.
- Protecție la foc
Una dintre proprietățile importante ale vatei minerale de sticlă este și rezistența la foc, ceea ce înseamnă siguranță în caz de incendiu. Clasa de combustibilitate A1 în care este
încadrat acest material produs de URSA ne arată că nu permite propagarea focului, nu formează picături, nu întreține arderea, chiar și în cazul unui incendiu important, și, de asemenea, sunt minime emisiile de fum (care provoacă majoritatea deceselor în caz de incendiu).
- Varietate largă de produse adaptate fiecărui domeniu de utilizare
Este foarte important ca beneficiarul să poată alege exact acea soluție care este potrivită proiectului său. La URSA, varietatea de produse este impresionantă, astfel încât există game dedicate fiecărei aplicații: pentru acoperișuri și mansarde, pentru poduri nelocuite, tavane, pereți de compartimentare, fațade ventilate, case de lemn, hale industriale, planșee și pereți pentru subsoluri, crame și garaje, soluții pentru spații cu o acustică specială, canale de ventilație și spații tehnice, pardoseli etc. În funcție de respectiva destinație, fiecare gamă de produse are caracteristici proprii specifice (cașerare, hidrofobizare, rezistență la compresiune superioară etc.).
- Game de produse cu un impact minim asupra mediului și sănătății beneficiarilor
În contextul eforturilor generale pentru reducerea amprentei de carbon a domeniului construcțiilor, a apărut inițiativa URSA devine verde (URSA goes green), care încearcă să aduca o contribuție semnificativă la creșterea gradului de conștientizare cu privire la alegerea unor materiale de izolare mai bune și mai durabile. Astfel, au apărut tehnologii inovative:
- Tehnologia Lignin – produse obținute cu ajutorul lianților pe bază de lignină, o clasă de polimeri prezenți în majoritatea plantelor, care contribuie la crearea structurilor acestora, la rigiditatea țesuturilor și la evitarea degradării celulelor. Este o soluție perfect ecologică, ce marchează o abordare nouă în obținerea acestui material care a primit certificatele internaționale Blue Angel, EUCEB, RAL și EPD.
- URSA TECTONIC – noua generație de produse din vată minerală rigidă cu caracteristici superioare, precum un raport mai bun între izolarea termică și cea fonică, respectiv o rezistență excelentă la tracțiune și compresiune. Permeabilitatea optimă la vapori, dublată de proprietăți hidrofuge și hidrofobe, este exact ceea ce este necesar pentru o izolare termică și fonică, inclusiv a unor spații cu un regim special al temperaturii și umidității, precum garaje, ateliere, subsoluri sau spații de depozitare.
- Ursa BIOnic – gama de produse ce nu conțin substanțe distructive pentru stratul de ozon sau care potențează efectul de seră al atmosferei – clorofluorocarburi (FCKW, H-FCKW), hidrofluorocarburi (H-FKW) sau hexafluorura de sulf (SF6). În același timp, se asigură un aer interior sănătos pentru toți utilizatorii.
- Simplitatea punerii în operă
Saltelele și plăcile de vată minerală din sticlă sunt concepute astfel încât manipularea lor să fie simplă, iar montarea lor să includă un număr minim de operațiuni. De asemenea, tipul de montaj este adaptat fiecărei aplicații – inclusiv prin fixare mecanică, ori folosind adezivi speciali, astfel încât lucrarea să fie stabilă în timp, iar materialul termoizolant sa își îndeplineasca rolul cu succes.