Soluția tehnologică oferită de Rockwool vizează un acoperiș înclinat cu elemente de susținere din lemn. Izolarea termică se realizează prin panouri de vată minerală de înaltă densitate, caracterizată prin capacitatea de a suporta în mod direct sarcina învelitorii, transmisă prin intermediul șipcilor și contrașipcilor. Acestea din urmă trebuie bine fixate totuși de șarpantă, pentru a evita dizlocarea lor.
Soluția tehnologică oferită de Rockwool vizează un acoperiș înclinat cu elemente de susținere din lemn. Izolarea termică se realizează prin panouri de vată minerală de înaltă densitate, caracterizată prin capacitatea de a suporta în mod direct sarcina învelitorii, transmisă prin intermediul șipcilor și contrașipcilor. Acestea din urmă trebuie bine fixate totuși de șarpantă, pentru a evita dizlocarea lor.
Soluția tehnologică oferită de Rockwool vizează un acoperiș înclinat cu elemente de susținere din lemn. Izolarea termică se realizează prin panouri de vată minerală de înaltă densitate, caracterizată prin capacitatea de a suporta în mod direct sarcina învelitorii, transmisă prin intermediul șipcilor și contrașipcilor. Acestea din urmă trebuie bine fixate totuși de șarpantă, pentru a evita dizlocarea lor. Este necesară de asemenea prezența unei membrane de difuzie deasupra termoizolației, capabilă să controleze umiditatea în astereală (membrană impermeabilă la apă dar permeabilă la vapori). Aceasta va oferi protecție contra infiltrațiilor accidentale de apă, de pildă la crăparea țiglelor, dar va permite circulația aerului astfel încât să nu se creeze condens. Datorită amplasării membranei peste vată minerală, la inspecția periodică sau la înlocuirea țiglelor deteriorate aceasta nu va suferi daune.
Izolarea continuă aplicată pe suprafața exterioară a acoperișului permite o eliminare totală a pierderilor termice sau a problemelor legate de zgomot. Grinzile de ventilare se sprijină practic pe termoizolație, care va suporta atât greutatea straturilor de deasupra, cât și solicitările provenite de la zăpadă sau vânt. Este adevărat că sarcina aceasta nu se distribuie uniform, ci doar liniar în zonele de sprijin ale contrașipcilor. Dar la fel de adevărat este că termoizolația are o foarte bună rezistență la compresiune, conform EN 826 (calculată în situațiile în care sarcina este distribuită uniform) dar și EN 12430 (calculată când sarcina este concentrată punctual, pe o suprafață de 50 cmp). În fond, cea din urmă reflectă performanțele acestei vate minerale cu dublă densitate, performanțe mult mai bune decât ale celor cu densitate redusă.
Calități acustice
Normativul cu privire la calitățile acustice ale clădirilor vizează orice suprafață perimetrală a unei construcții. Acoperișul izolat sau mansarda pot fi considerate fațade înclinate ale unei clădiri rezidențiale. Un acoperiș din lemn poate avea deseori probleme legate de protecția fonică, din diverse motive – un strat termoizolant prea subțire, discontinuu sau cu densitate prea mică, elemente constructive (metalice) care transmit sunetul ori discontinutăți ale șarpantei. Orice formulă provizorie sau incompletă adoptată în construirea acoperișului are efecte în oprirea sunetelor nedorite.
Șarpanta din lemn este un element masiv al acoperișului care se comportă previzibil dacă elementele componente sunt îmbinate perfect și nu au noduri. Din cauza grosimii relativ reduse a șarpantei, fonoizolarea se realizează la nivel scăzut pe segmentul frecvențelor medii și joase (atinsă de undele sonore, structura vibrează ca o diafragmă). Acest comportament este departe de ceea ce trebuie să reprezinte o izolare fonică confortabilă și respectarea normativelor. Nici învelitoarea nu contribuie la ameliorarea acestei situații. Singurul element capabil să îmbunătățească performanțele fonizolante ale acoperișului este termoizolația; aceasta reduce zgomotul prin lovirea moleculelor de aer (care vibrează) de fibrele vatei minerale, energia sunetului, mai ales frecvențele medii și joase, transformându-se în căldură. O creștere a grosimii și densității termoizolației are ca efect atenuarea sunetelor de frecvență joasă, ceea ce influențează în bine indicele de fonoizolare Rw. Panourile de vată minerală cu dublă densitate au un avantaj în plus datorită faptului că cele două materiale componente, cu densități diferite, reduc o gamă mai largă de frecvențe, ceea ce înseamnă o performanță suplimentară.
Protecție la incendii
Incendiile sunt pericole evidente, destul de frecvente fiind cele apărute în zonele coșurilor de fum neîntreținute corespunzător sau din cauza utilizării necorespunzătoare a surselor de căldură. În aceste situații acoperișul este printre primele zone afectate, iar utilizarea materialelor inflamabile la acest nivel, mai ales la acoperișurile cu ventilație sub învelitoare, stimulează propagarea focului, care se transformă rapid într-un incendiu generalizat. În situațiile în care materialele sunt inflamabile, pompierii nu mai pot salva mare lucru din acoperiș, oricât de repede ar interveni.
Cu un strat exterior mai dens și mai rigid, vata minerală cu dublă densitate distribuie mult mai larg sarcina punctuală pe suprafața întregii plăci, având astfel un comportament mecanic superior. Iată de ce și montajul este mai simplu și mai sigur, permițând călcarea de către montatori.
Vata minerală, concepută în conformitate cu clasa de comportament la foc A1, este o modalitate de a limita efectele devastatoare ale focului, ba chiar protejează șarpanta. Prezența vatei minerale în structura acoperișului ușurează munca pompierilor, care pot salva mai rapid și mai mult din construcție