O construcție, odată ridicată, cu fundație, ziduri, acoperiș etc. nu
este încă o locuință, un cămin, până nu este capabilă să ofere și acea
doză optimă de confort, iar aici vom vorbi în principal despre confortul
termic și despre eficiența energetică. O construcție, odată ridicată, cu fundație, ziduri, acoperiș etc. nu
este încă o locuință, un cămin, până nu este capabilă să ofere și acea
doză optimă de confort, iar aici vom vorbi în principal despre confortul
termic și despre eficiența energetică. O construcție, odată ridicată, cu fundație, ziduri, acoperiș etc. nu este încă o locuință, un cămin, până nu este capabilă să ofere și acea doză optimă de confort, iar aici vom vorbi în principal despre confortul termic și despre eficiența energetică. Mergând cu ideea mai departe, nu putem neglija latura estetică, iar în cazurile pe care vi le vom prezenta în continuare complexitatea a fost o condiție, fiind vorba despre două case cu multe detalii care trebuiau tratate individual, personalizat: arcade, nișe, volumetrii complexe, deschideri multiple, placări exterioare. Lucrările de termoizolare au fost abordate cu ajutorul unui material care să pemită un grad înalt de flexibilitate, de tratare a detaliilor de fațadă: polistiren expandat ignifugat de calitate superioară de la Arcon.
Cele două case de dimensiuni similare (circa 400 mp desfășurat fiecare, S+P+E+M) au fost ridicate în perioade diferite: una este de dată recentă – a fost terminată la sfârșitul toamnei acestui an, cealaltă este din perioada interbelică, fiind vorba deci de o termoizolare și simultan o renovare, realizate tot în 2013. Ele sunt amplasate în zone climatice diferite: prima la munte, în județul Brașov, cea de-a doua în București. Ambele însă au proprietari exigenți, specialiști în construcții, care au ținut să respecte planurile arhitecților, detaliile menite să confere personalitate acestor case.
Anvelopă continuă și completă
Ridicată într-o zonă liniștită, cu superbe perspective asupra munților, această casă avea nevoie de o protecție ridicată, care să facă față sezonului rece destul de lung, acut și umed dintre munți. Este o locuință modernă, dotată cu încălzire prin pardoseală, acoperiș din beton de o calitate deosebită (cu sistem pluvial și accesorii) , finisaje și dotări peste medie – inclusiv saună. În dorința de a putea surprinde din cât mai multe camere peisajele înconjurătoare, au fost proiectate o multitudine de ferestre, ferestre de mansardă amplasate la înălțime joasă, balcoane și terase pentru toate nivelele supraterane. S-a optat pentru un polistiren cu grosimea de 20 cm pentru anvelopare, zona parterului fiind placată cu piatră naturală peste polistiren. Desigur, la mansardă, sub învelitoare a fost folosită vată minerală, cașerată cu aluminiu. Dorind eliminarea oricăror punți termice și etanșeizarea zonelor de streașină, pentru a oferi o protecție maximă mansardei pe care proprietarul o consideră punctul forte al casei, a fost aplicat polistiren de grosimi variante inclusiv pe stâlpi, console, balcoane, pazii, astfel încât se poate vorbi despre o anvelopă în adevăratul sens al cuvântului. A fost valorificată astfel una dintre calitățile importante ale polistirenului: ușurința de a-l debita și manipula, de a-i da forma dorită și a-l amplasa oriunde poate apărea un transfer termic. Calitatea polistirenului a fost foarte importantă în această lucrare, câteva repere fiind uniformitatea grosimii și planeității (pentru aspectul continuu al fațadelor și simplificarea manoperei la aplicarea masei de șpaclu), stabilitatea dimensională, care decide în fond durata de viață a placării și finisajelor. Faptul că peste polistiren s-a placat cu piatră naturală arată de fapt stabilitatea acestui material. În plus, au putut fi valorificate ca locuibile toate spațiile, inclusiv cel de deasupra garajului, care a fost transformat într-o generoasă garderobă. Din perspectiva estetică, s-a putut face un salt important prin aplicarea de cornișe, ancadramente pentru ferestre, brâuri și alte ornamente din polistiren. Acestea au fost furnizate tot de Arcon, prefabricate și debitate la fața locului. Pentru balcoane și terase, înainte de aplicarea stratului pedonabil de uzură au fost folosite sisteme de membrane pe bază de bitum, cu armătură, obținute de la același producător din Sf. Gheorghe, pentru a proteja betonul și finisajele de sub placă.
Upgrade pentru o casă interbelică
Construită cu multe decenii în urmă, această locuință de cărămidă din București avea nevoie atât de o termoizolare care să reducă necesarul de energie consumată pentru încălzire (destul de mare, deoarece suprafețele vitrate sunt numeroase, iar înlocuirea tâmplăriei vechi cu una performantă nu a fost suficientă), dar și de o fațadă împrospătată, finisată cu tencuială decorativă și vopsea lavabilă. Particularitatea a constat în dorința beneficiarului de a păstra pe cât posibil compoziția fațadei cu multe detalii, cu ferestrele curbate în partea de sus, încadrate de nișe pe care chiar a dorit să le accentueze dându-le o culoare pregnantă. Au fost reduse deficiențele de planeitate și au fost create efecte chiar mai spectaculoase prin folosirea polistirenului de grosimi diferite. A contat foarte mult priceperea și rigoarea meseriașilor, care, cunoscând comportamentul materialului, au putut face tot ceea ce le-a cerut beneficiarul. Anumite porțiuni au fost acoperite cu ceramică, peste termosistem, așa cu era inițial. Polistirenul a permis de asemenea ascunderea unor elemente de instalații nu foarte estetice, amplasate pe fațadă. A fost o lucrare relativ rapidă, care a durat circa 3 săptămâni, cu o echipă formată doar din 3 muncitori.
Obținut cu o tehnologie italiană de ultimă oră, utilizată în unitatea proprie din România, polistirenul de la Arcon este de o calitate superioară datorită procesului de fabricare atât în faza de formare a blocului de EPS, cât și în cadrul operațiunii de tăiere în plăci:
- controlul automat al preexpandării
- controlul automat al densităţii la expandare
- sistem automat de cântărire-dozare al granulelor la intrarea în presa de formare
- controlul densităţii blocului de polistiren la formarea acestuia
- folosirea tehnologiei de abur şi vacuum uscat
Astfel, polistirenul obținut are o densitate uniformă, cu abateri de greutate a blocului de +/- 0,5%, granulele sunt uniform expandate, complet sinterizate şi au caracteristici mecanice ridicate (rezistențe la compresiune de 80-129 kPa). Umiditatea remanentă este redusă şi tensiunile interne scăzute, ceea ce însemnă o îmbătrânire mult încetinită și stabilitate dimensională. Faza de formare și de maturare a blocului EPS marchează decisiv caracteristicile mecanice viitoare ale plăcii de polistiren: coeziunea granulelor, distribuţia uniformă a densităţii, rezistenţa la compresiune şi încovoiere, stabilitatea dimensională şi absorbţia de apă. Mai departe, în faza de tăiere a plăcilor de polistiren, se utilizează un sistem automat de poziţionare al firelor de tăiere cu fir încălzit oscilant, obținându-se o viteză de tăiere controlată electronic în funcţie de caracteristicile blocului. Placa de polistiren este tăiată cu exactitate, are o suprafată netedă, cu abateri dimensionale minime. Arcon are o linie de tăiere în coordonate 2D, ce permite obţinerea oricăror profile sau forme din EPS.
Componența sistemului termoizolant ARCO, agrementat de INCERC București:
- Profil de soclu din aluminiu sau oțel inoxidabil, cu rol de susținere și lăcrimar, pentru evitarea infiltrării apei în zona soclului.
- Profil de colț din PVC și profil de balcon sau fereastră cu picurător, cu margini din fibră de sticlă, pentru armarea suplimentară și caracterul rectiliniu al muchiilor, respectiv îndepărtarea corectă a apei de pe fațadă.
- Adeziv pentru șpaclu – mortar adeziv mineral permeabil la vapori și impermeabil la apă, utilizat atât la lipirea plăcilor termoizolante de fațadă EPS 80, cât și pentru șpăcluirea acestora.
- Plăci termoizolante pentru fațadă EPS 80, din polistiren expandat ignifugat, cu rezistența la compresiune minimum 80 kPA și conductivitate termică 0,037 W/mk. Plăcile au o abatere dimensională de sub ±0,3% și prezintă contracții reduse sub influența factorilor climatici (maxim ±0,2%).
- Diblurile din material plastic, cu rolul de a asigura o ancorare mecanică suplimentară a plăcilor termoizolante de suport, fără a crea punți termice.
- Plasă de armare a masei de șpaclu din fibră de sticlă, având un strat protector de stirolbutadienă. Prin parametrii mecanici ridicați, plasa conferă sistemului o rezistență suplimentară la eforturile de întindere rezultate din diferențele de temperatură, cicluri îngheț-dezgheț și solicitări mecanice.
- Grund de amorsare (amorsă lichidă pentru tencuiala decorativă), pentru o aderență a acesteia la stratul suport și pentru a evita apariția eflorescențelor.
- Tencuială structurată, pe bază de granule de marmură și lianți de rășini sintetice, dispersii acrilice, silicatice sau siliconice – finisaj hidrofob, lavabil și permeabil la vaporii de apă, astfel încât să nu se păteze prin absorbție la precipitații sau stropire și să prevină formarea condensului. Aceasta are de asemenea proprietăți fizico-chimice și mecanice superioare: rezistență la șocuri, zgâriere, agenți corozivi, raze ultraviolete și cicluri îngheț-dezgheț.
ARCON SRL
Termosisteme profesionale
Sf. Gheorghe
Tel.: +40 – 267 – 314229; Fax : +40 – 267 – 351896
E-mail : office@arcon.com.ro
București
Tel.: +40 – 21 – 2094905; Fax : +40 – 21 – 2504949
E-mail : office@arcondistributie.ro
www.arcon.com.ro