Foarte multă lume este informată asupra ţiglelor din beton, fiind în
zilele noastre una dintre metodele cele mai folosite pentru acoperirea
clădirilor, respectiv a locuinţelor. Dar puţini ştiu că betonul are o
istorie de câteva milenii bune.
Foarte multă lume este informată asupra ţiglelor din beton, fiind în
zilele noastre una dintre metodele cele mai folosite pentru acoperirea
clădirilor, respectiv a locuinţelor. Dar puţini ştiu că betonul are o
istorie de câteva milenii bune.
Foarte multă lume este informată asupra ţiglelor din beton, fiind în zilele noastre una dintre metodele cele mai folosite pentru acoperirea clădirilor, respectiv a locuinţelor. Dar puţini ştiu că betonul are o istorie de câteva milenii bune.
Deja grecii antici foloseau varul ars în amestec cu nisipul pentru a obţine un material bun pentru construcţii, romanii au fost cei ce au dezvoltat această tehnică a betonului propriu-zis prin amestecul varului cu nisip, la care au adăugat cenuşă vulcanică. Cu acest amestec a fost realizată cupola Pantheonului din Roma, o performanţă a acelor vremuri şi una dintre atracţiile turistice de nivel mondial la ora actuală.
Ideea este în fond următoarea: ţigla din beton are în compoziţie numai produse naturale – nisip cuarţos cu adaos de ciment, colorant (oxid de fier) şi apă.
Produsă cu responsabilitate faţă de client, ţigla din beton are o rezistenţă mecanică ridicată, este colorată în masă şi este netedă sau are o suprafaţă rugoasă cu un strat suplimentar de protecţie.
Trebuie accentuat ca tehnologia de producţie a ţiglelor din beton protejează natura şi din punct de vedere al consumului energetic. Pe parcursul procesului de obţinere, ţiglele nu sunt arse în cuptoare, ci sunt ţinute în camere speciale unde este forţată întărirea betonului şi, prin acest procedeu, se elimină căldură; trebuie asigurată doar o umiditate ridicată cu ajutorul vaporilor de apă (aburi). Astfel, din punctul de vedere al consumului energetic, comparativ cu celelalte tipuri de învelitori, ţigla din beton se plasează pe locul trei, după trestie şi şindrila de lemn.
Pe lângă rezistenţa mecanică mare (duritate), ţiglele din beton mai au calitatea că au absorbţie foarte mică de apă (aproape de zero), motiv pentru care au şi o rezistenţă mare la ciclurile îngheţ – dezgheţ, precum şi stabilitate dimensională perfectă.
Având în vedere că se folosesc diferiți coloranţi (oxizi de fier) pentru colorarea în masă a betonului, pe lângă diferitele modele de ţiglă se poate obţine şi o varietate largă de culori. Prin diferitele modele şi nuanțe posibile, se pot realiza construcţii personalizate sau care să respecte arhitectura zonei, culorile faţadei, tâmplăriei şi structurii din lemn. Construcţia poate fi personalizată prin aspectul acoperişului, care va deveni un element de referinţă al zonei respective. Acest reper îşi schimbă foarte greu nuanţa, iar procesul se va petrece uniform.
Având în vedere componentele de bază naturale şi culorile apropiate celor tradiţionale (cărămiziu, arhaic, carbon), ţigla de beton ar putea fi un produs folosit şi la renovarea construcţiilor vechi, care vor fi protejate în continuare pe termen lung, luând în calcul durata de viaţă foarte mare a acesteia. Este un alt argument care are drept consecinţă economisirea de fonduri pentru reparaţii.
Ca urmare a celor menţionate mai sus, considerăm că mulţi cumpărători finali, beneficiari de construcţii noi, constructori, proiectanţi si arhitecţi au toate argumentele pentru a folosi fără reţinere ţiglele din beton, atât la proiecte noi, personalizate, precum şi la restaurări.
MEDITERRAN Rom Sisteme de Învelitori
Cluj-Napoca, str. Septimiu Albini nr. 81/3
Tel.: +40/264/462-484
Fax: +40/264/462-485
E-mail: info@mediterran.ro
www.mediterran.ro