O Casă Activă este independentă din punct de vedere energetic. O astfel
de clădire are componente şi soluţii tehnice care produc cel puţin atâta
energie cât consumă clădirea.O Casă Activă este independentă din punct de vedere energetic. O astfel
de clădire are componente şi soluţii tehnice care produc cel puţin atâta
energie cât consumă clădirea.O Casă Activă este independentă din punct de vedere energetic. O astfel de clădire are componente şi soluţii tehnice care produc cel puţin atâta energie cât consumă clădirea.
Aportul solar
Ferestrele de mansardă sunt o sursă viabilă de aport la încălzire – ferestrele amplasate pe partea sudică utilizează energia solară pentru a genera energie termică.
Lumina indirectă
Ferestrele amplasate pe panta nordică asigură o iluminare uniformă atunci când roletele exterioare de pe panta sudică sunt trase, pentru a evita supraîncălzirea.
Minimalizarea pierderilor de căldură şi protecţia împotriva căldurii
Roletele exterioare reduc pierderea de căldură pe timpul iernii, iar pe timpul verii opresc razele soarelui, diminuând căldura cu până la 95%.
Tirajul natural
Ferestrele de mansardă folosite în combinaţie cu cele de faţadă realizează ventilaţia naturală şi reîmprospătează rapid aerul din interior.
Eficienţă energetică
Climatul interior afectează direct starea de sănătate şi confort a locatarilor clădirilor. El este determinat de factori de ambianţă: temperatură, umiditate, iluminare, calitatea aerului, ventilaţia şi nivelul de zgomot la interior. Controlul acestora în favoarea unui climat interior
sănătos şi confortabil determină consumul energetic al clădirii, iar gestiunea lor inteligentă contribuie esenţial la eficienţa energetică a clădirii, reducând sesizabil costul de utilizare.
Grupul VELUX oferă ferestre care asigură atât iluminarea naturală cât şi ventilaţia naturală, produse parasolare, sisteme inteligente de acţionare a produselor ce folosesc energia solară, care contribuie la eficienţa energetică a clădirilor. Investiţiile în cercetare, crearea proiectelor experimentale Model Home 2020 şi inovarea continuă a produselor VELUX demonstrează grija pentru mediul înconjurător.
Găsiţi detalii despre proiectele de cercetare VELUX pe www.velux.ro.
Bilanţul energetic al ferestrelor
Bilanţul energetic al unei ferestre se calculează cu ajutorul valorilor U si g, unde U este coeficientul de transfer termic şi reprezintă pierderile de căldură, iar g este aportul solar care reprezintă aportul de energie luminoasă şi depinde de poziţia ferestrei pe faţadă, de cantitatea de lumină din timpul zilei şi de materialul tâmplăriei. Bilanţul energetic este dat de diferenţa dintre aportul solar și pierderile de căldură. În contextul VELUX, bilanţul energetic se calculează cu formula: BE = g – U.